Poedercoating, hoe werkt dat? Poederlakken of poedercoaten is een elektrostatisch proces waarbij met perslucht, negatief geladen poeder op een positief geladen werkstuk verstoven wordt.
Hierdoor blijft het poeder tijdelijk aan het werkstuk plakken waarna het in een oven gesmolten of uitgemoffeld wordt. Het voordeel van het poederlakken is dat bij dit lakproces er geen oplosmiddelen vrijkomen. Hierdoor is het poederlakproces zeer milieuvriendelijk. In combinatie met voorbehandelingen zoals thermisch verzinken of schooperen biedt poederlakken een zeer duurzame bescherming tegen corrosie en is uitstekend bestand tegen extreme weersinvloeden. Poederlakken wordt vrij algemeen toegepast. Voorbeelden van toepassingen zijn: balkonhekken, deuren, verkeerslichten, kunst, bouwobjecten, meubels, hekken en profielen.
De toegepaste poeders zijn meestal op polyesters, epoxy, polyethyleen of een hybride (combinatie van polyester en epoxy) basis. Duurzaamheid en kwaliteit gegarandeerd. Maar het is ook nog eens beter voor het milieu omdat er geen oplosmiddelen worden gebruikt. Daarom is poedercoaten de oppervlakte techniek voor de toekomst.